Deen – биография

DeenFuad Backović – DEEN (Фуад Бацкович – Дийн) е роден на 14-ти април 1982г. в Сараево.

Завършва средното си образование в Сараево и учи в Икономическия факултет в същия град. DEEN от малък обича музиката и в средното училище посещава часове по оперно и солово пеене.

Deen прави първите си крачки в музиката още на 12 години, когато записва първата си песен в телевизията. Талантът му е оценен от много музикални специалисти и през 1997г. получава покана от Gordan Radić, лидер на група „Seven Up“, да стане солист на този момчешки състав. С групата той работи 5 години, през които излизат 2 албума – „Otvaram oči“ и „Seven“. Техният успех прехвърля границите на Босна и Херцеговина, получават много награди.

Deen подобрява много музикалните си способности и през 1998г. е поканен да участва като тенор в проекта „Carmina Burana“, където много ясно проличава качеството на гласа му. Признание за това му дават много именити музиканти, като Davorin Popović, Kemal Montenо, Hajrudin Varešanović, с които Deen прави дуети.

Тук не може да не споменем и младата хърватска певица Vlatkа Pokos, с която записват песента „Poljubi me“, а също и дуета със сръбската суперзвезда Funky G – „Imam nekog“.

Deen има и няколко опита за участие на Евровизия. През 1998г. с група „Seven Up“ заемат 2 място на конкурса в Босна и Херцеговина. След това, през 2000г., като соло изпълнител, заема 6 място с песента „10 miliona ljubavi“, а през 2003г. – 2 място с песента „Taxi“. Най-накрая, през 2004г. DEEN побеждава на конкурса и представя Босна и Херцеговина на Евровизия в Истанбул.

Албумът „Ja sam vjetar zaljubljeni“ за Босна и Херцеговина се издава от дискографска къща “Naraton“, за Сърбия, Черна Гора и Македония от „City Records“ и за Хърватска и Словения от „Croatia Records“. Той печели 7 „Oskara popularnosti“ (за хит на годината, изпълнител на годината и т.н.) и още много награди от различни медии – TV „HAYAT“, Radio“M“, Radio „Stari Grad“, „Dnevni Avaz“ и др.

На първото издание на Радио фестивала DEEN печели „Grand prix“ за хит на годината с песента „Laži me“. Освен това печели и 4 награди „Davorin“ (най-голямата награда в Босна и Херцеговина) – за албум, продукция, хит и изпълнител на годината.

Не закъсняват и многобройните признания от съседните държави: „Viktor i Viktorija“ в Сърбия печели за най-слушан изпълнител на териториите на Сърбия, Черна Гора и Македония. На фестивала „Hit proljeća“ в Задар, Хърватска, печели първа награда с „Poljubi me“. И още много различни признания…

Тези успехи са съпроводени и от многобройни концерти в страните от бивша Югославия, а също така и в Швейцария, Германия, скандинавските страни и др. Всичко това показва, че DEEN е една от най-перспективните музикални звезди в тази част на света.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
  • Deen – дискографияDeen – дискография

    Албуми Otvori oči (1998) – с група „Seven Up“ Seven (2000) – с група „Seven Up“ Ja sam vjetar zaljubljeni (2002) – първи самостоятелен албум […]

КОМЕНТАРИ
Вашият коментар