Срамуват ли се или се гордеят босненските певци в Сърбия от произхода си

Вече няколко десетилетия босненски изпълнители са на върха на сръбската музикалната сцена. Ще изброим няколко от тях, чието месторождение е Босна и Херцеговина, но живеят и работят в Сърбия.

Срамуват ли се или се гордеят босненските певци в Сърбия от произхода си, Lepa Brena

Съвсем полагаемо ще започнем списъка с Fahreta Jahić, по-известна като Lepa Brena, в чиито документи пише, че е родена в Тузла. Какво да кажем за жена, която е белязала голям период от време в бивша Югославия и продължава да пише своята история. Въпреки че от години живее в Белград, Brena винаги с гордост изтъква, че е босненка и не се срамува от произхода си.

Преди войната в Босна и Херцеговина на музикалната сцена на тогавашна Югославия отлично се котираше и Nada Topčagić. За нея се говореше, че рожденото й име е Senada, но се е отказала от първите две букви в името си, за да се развие по-добре певческата й кариера. Senada, пардон Nada, е родена в Модрича, а първия си професионален сингъл „Na Drini ćuprija“ записва през 1975 година.

Популярната фолк певица Indira Radić, е родена в селцето Драгаловци край Добой, където завършва средно медицинско училище. Между бялата престилка и микрофона, надделява микрофонът, а по това, което е постигнала в кариерата си, може да се каже, че Indira не съжалява за избора си.

В село Горна Трамошня край Сански Мост е родена Stanojka Bodiroža – Ćana, която също отдавна живее в Белград. В някои от песните си Ćana е възпяла мъката си по родния край.

Босненка, която през последните години се вихри на сръбската естрадна сцена, е и Seka Aleksić, в чиито документи пише, че е Svjetlana Aleksić, родена в Зворник от майка Ibrima и баща Milorad. Музикалната й кариера е известна на мнозина, но Seka се е пробвала и като актриса. Значителни роли има в комедията „Mi nismo anđeli 3″ и във филма „Ljubav, navika, panika“.

Подобна е ситуацията на сръбската естрада, когато става въпрос и за мъжките вокали. И между тях има доста от БиХ.

Започваме с Mile Kitić, който от години е в отбора на най-популярните фолк изпълнители. В личната му карта е записано Milojko Kitić от село Церани край Дервента. Певецът от години живее в Белград, заедно със съпругата си Marta Savić и дъщеря си Elena.

Друг на върха на естрадната популярност е Nedeljko Bajić – Baja, роден в Шипово, който също винаги твърди, че се гордее с потеклото си. Първият му албум „Malo kockam, malo pijem“ излиза през 1992 и от тогава, та до ден днешен е между най-популярните изпълнители на народна музика.

Jovan Perišić е роден в село Горни Върбляни край Рибник, а в Белград се преселва през 1991. Шест години по-късно представя на публиката първия си албум „Zbogom lažne ljubavi“. В момента живее в Темерин край Нови Сад, но често ходи при роднините си в родния край.

С богата и успешна кариера може да се похвали и Mitar Mirić, който е роден в Углевик. Побеждавал е на много фестивали, получавал е награди за огромни тиражи продадени плочи и касети и нерядко е пял за родната си Босна и босненците. Дълго време е имал прякора Tarmi Rićmi на шатровачки жаргон.

С песента „Bosno moja, jabuko u cvetu“ през 80-те години Miloš Bojanić спечели сърцата на цялата босненска диаспора. Роден е в Биелина, а колегите му казват, че точно тази песен му е донесла истинското богатство. Виждайки кое е вървежно и накъде духат политическите ветрове, Bojanić записва и песните „Mi smo Jugosloveni“, „Kad Bosanac u Bosnu se vraća“, „Republika Srpska“. Често изтъква, че освен сръбския си паспорт, има и босненски.

Споменатите имена са само на някои от известните босненци на сръбската музикална сцена. Техният брой е доста по-голям…


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар