„Crvena jabuka“ празнува 30 години кариера в „Sava centar“

Тази година е празнична за „Crvena jabuka“, тъй като бендът стана на 30 години. Юбилеят на босненската поп и рок група се отбелязва с голямо турне, в рамките на което музикантите ще направят на 12 ноември концерт в „Sava centar“. Билетите вече са в продажба.

„Crvena jabuka“ празнува 30 години кариера в „Sava centar“

„Crvena jabuka“ е основана през 1985 година в Сараево в състав Dražen Ričl, Aljoša Buha, Darko Jelačić, Dražen Žerić и Zlatko Arslanagić. От няколкото предложени имена се налага това, тъй като на пробите някой донесъл ябълка.

Първите им записани песни са „Bježi kišo s prozora“, „Dirlija“ и „Sa tvojih usana“, които влизат и в първия им албум със заглавие „Crvena jabuka“.

Първото им самостоятелно участие е насрочено за 18 септември 1986 на стадион „Kantarevac“ в Мостар. Този концерт така и не се състои, тъй като членовете на групата катастрофират тежко край Ябланица, на път за концерта. Aljoša (24) умира на място, а Zijo (24) – две седмици по-късно.

Тъй като вече е събран доста материал за втори албум, Žera, Zlaja и Cunja решават да го запишат и го посвещават на загиналите си колеги – „Za sve ove godine“. Следват „Svijet je lopta šarena“, „Sanjati“, „Tamo gdje ljubav počinje“, „Uzmi me kad hoćeš ti“, „Nekako s proljeća“, „U tvojim očima“

Зад „Crvena jabuka“ има милионни тиражи, милиони изминати километри и хиляди успешни концерти на всички континенти.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар